Климатици и СОР?
X

Климатици и СОР?

Климатици. Какво е COP и къде е истината ?

Едни хора дето малко разбират от климатици обясняват на други хора които нищо не разбират, кои климатици харчат повече ток и кои по-малко.

Топлинната мощност на повечето климатици е измерена в Британски Топлинни Единици (BTU). 1 BTU е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий). 1 BTU = 1.055 джаула.

Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатик, сплит система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отвежда от стаята ни 3520 W топлина.

EER ( energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане. Например ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.

Аналогичен е коефициентът COP - коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен. На пръв поглед имаме един и същи климатик, един и същ топлообменник ни духа ту топло, ту студено, а коефицентите на енергийна ефективност при охлаждане и при отопление са различни. Защо става така?
Това е в зависимост от чисто физичните характеристики на фладилния агент, които не са постоянни в целия работен температурен диапазон, поради различен топлообмен и поради това, че фреоните прминавайки през компресора на климатика служат също и за да го охлаждат.

Директивата 92/75/ЕЕС на Европейския съюз от 01.01.2004 година за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). При 8-10 години среден експлоатационен живот климатиците, възвращаемостта от спестена консумация на ел.енергия е между 3 и 5 години за високоефективните модели (клас А ), при условие че се експлоатират целогодишно. Климатичните инсталации,енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението. През коравия студ макар и със занижени показатели, тези системи единствено се справят с фактическото отопление на помещението, при условие че е предвиден съответния запас.

Климатичната мощност топли, а не COP-а

Доста търговци на климатици, както и някой фирми за доставки и монтаж представят максималната отоплителна мощност на инверторите и техния COP като основна характеристика, които се вземат предвид при избора на климатик за "енергийно" покриване на помещенията. Поради технологични дадености колкото климатиците са по-маломощни, толкова е по-висок енергийния им коефицент и непредубедения клиент лесно се подлъгва. Обикновено се декларира, че по-маломощния ( по-евтиния) модел "ще върши работа" понеже той има голяма максимална мощност и висок COP. При първоначалното си включване климатика тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време избраната от нас температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим на 30 - 40 % натоварване. Само при тези условия климатика е безшумен и икономичен. Топлината в стаята постъпва равномерно и се наслаждаваме на комфорт. Ако направите компромис и климатичната мощност не е достатъчна, климатика работи в неикономичен режим, шумно и има опастност да дефектира.


Дизайн от StudioWEB.BG

Panel Tool

Reset